De afgelopen jaren ben ik bezig geweest met het geven van tal van trainingen in het kader van het ontwikkelen en versterken van onze aandacht, ook wel Mindfulness genoemd.
Ondertussen is mijn persoonlijke ontwikkeling verder gegaan en ben ik me gaan verdiepen in het belang van verhalen en mythen voor de manier waarop wij ons leven beleven.

Een gevolg hiervan is dat ik deel uitmaak van een nieuw, jaarlang programma via internet: Hagitude.
Het is geen onderdeel van Mindfulness maar wel gekoppeld aan het diep ervaren van onszelf en de wereld.
Je kunt hier meer over lezen onder de kop Hagitude-programma op deze pagina en onder de volgende tab.

De MBSR-training:
Mindfulness Based Stress Reduction

Een training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag.
Tijdens deze bijeenkomsten oefenen de deelnemers met verschillende aandacht- en bewegingsoefeningen. De oefeningen en ervaringen worden in de groep besproken. Daarnaast krijgen de deelnemers een werkboek en CD’s mee naar huis om de oefeningen thuis te kunnen voortzetten. Op die manier kan de aandacht ook geoefend worden in het leven van alle dag.

Er staat momenteel geen training gepland.


Hagitude Programma

In dit engelstalige programma gaat het over:

  • Hoe kunnen we navigeren door de stormachtige wateren van de menopauze en blijvende groei, betekenis en authenticiteit vinden in de tweede helft van het leven?
  • Hoe kunnen we werken met de verhalen van de weinig bekende maar krachtige oudere vrouwen in mythen en folklore - zowel om ons te inspireren om nieuwe eigen verhalen te creëren, en om onze reis naar en door het ouder worden opnieuw te bedenken?
  • Hoe kunnen we onze eigen unieke, archetypische Inner Hag ontdekken en omarmen?
  • Hoe kunnen we, door te werken met onze eigen verhalen en deze te begrijpen, en onze eigen mythopoëtische reis door het leven, volledig en uiteindelijk het unieke geschenk belichamen dat ieder van ons in deze tijd naar deze wereld brengt?
  • Hoe kunnen vrouwelijke ouderen hun diepe vrouwelijke wijsheid doorgeven ten behoeve van de bredere aardse gemeenschap, in deze steeds uitdagender tijden? Welke middelen kunnen we samen ontwikkelen om anderen op hun reis te helpen?