Anders omgaan met uitdaging en stress


Mindfulness is Hip!
Heel veel mensen weten ervan, hebben er over gelezen of deden mee aan een cursus of training.

Waarom?

Deze website vertelt erover.

Aandacht

Mindfulness betekent aandacht. Vriendelijke aandacht voor het huidige moment, zonder daar meteen een oordeel over te hebben.

We kunnen terwijl we bezig zijn soms ver afdwalen met onze gedachten. De auto wassen terwijl onze gedachten bij ons werk zijn. Door het bos wandelen terwijl ons hoofd vol zit met zorgen om de toekomst. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je hele stukken van je leven overslaat en wordt geleefd door alles wat er is gebeurd, of door wat misschien ooit gaat gebeuren.

Bij Mindfulness train je je aandacht voor dit moment. Je oefent om het oordeel over dat moment even te laten voor wat het is en alleen maar opmerkzaam te zijn. Op de mooie momenten, en op de minder mooie. Daardoor kun je, ook bij spanning en stress, aandachtig en helder blijven en meer bewust keuzes maken.

Mindfulness helpt om volop in het leven te staan.

Niet meteen oordelen

Ons oordeelsvermogen is van levensbelang. Door onze oordelen kunnen we keuzes maken die goed zijn voor onze gezondheid en ons geluk.

Maar oordelen kunnen ook in de weg zitten. Ze kunnen verouderd zijn, of onnauwkeurig, of niet van toepassing. Dat hebben we niet altijd in de gaten. Oordelen komen vaak automatisch en ongemerkt op en geven al een waarde aan een gebeurtenis nog voordat we ons er echt in verdiept hebben. Dat kan jammer zijn. Want er zijn zoveel verschillende manieren om naar een gebeurtenis te kijken.

Door je aandacht te trainen krijg je zicht op de manier waarop oordelen onze werkelijkheid inkleuren.

Als we eenmaal zien hoe we oordelen kunnen we hier wat afstand van nemen, zelfs even ons oordeel loslaten en de situatie fris bekijken. Zo kan creativiteit, openheid en keuzevrijheid ontstaan.

Bewegen

Bewegen is onze aard. Alles in ons en om ons heen beweegt. Van de elektronen om de kern tot de planeten om de zon. Ons hart is levenslang in beweging, net als onze longen en feitelijk alle processen in ons lichaam. Bewegen houdt ons fit, verhoogt onze weerstand en verbetert ons humeur. Waar aandacht ons helpt te landen in het hier en nu, plaatst bewegen ons in onze kracht.

Het kan een hele uitdaging zijn om dit bewegen op een gezonde en haalbare manier te integreren in ons dagelijks leven. Aandacht voor bewegen maakt een belangrijk deel uit van de mindfulnesstraining. Bewegen als middel om in contact te zijn met onze lichamelijke mogelijkheden en grenzen. Bewegen als hulp om onze oordelen te leren kennen en af en toe los te laten. Bewegen als manier om je conditie te verbeteren.