Als arts werk ik al jaren in de gezondheidszorg in verschillende disciplines. In 2011 en 2012 was dat in het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen, een nationaal expertise centrum voor de ontwikkeling van mindfulness. Hier hield ik spreekuur voor en gaf ik mindfulnesstrainingen aan mensen met diverse gezondheidsklachten.

Momenteel werk ik als arbo arts.
Daarnaast ben ik op de lange grillige reis van mijn persoonlijke ontwikkeling op het pad gekomen van de "storytellers", de oude en hedendaagse verhalenwevers die ons iets kunnen leren over de ziel van de wereld.

Allemaal zijn we verhalenvertellers.
Of we nu rendieren hoeden in noord Zweden, schoonmaken bij de Hema, of levens redden op de intensive care.
We vertellen anderen en onszelf waarom we gelukkig zijn, of juist niet, hoe we graag willen leven en wat we waardevol vinden.
Verhalen over onszelf en de wereld vormen onze identiteit. Elkaar die verhalen vertellen is wezenlijk. En echt leren luisteren helpt om de wereld en onszelf te begrijpen.

Daarom ben ik verrukt dat ik deel mag uitmaken van het Programma Hagitude, dat op 1 oktober 2022 van start gaat. Het programma, dat is ontwikkeld door schrijfster en psycholoog Sharon Blackie, zal bezig zijn met de manier waarop krachtige oude vrouwen uit de Europese volksverhalen een model vormen voor de tweede helft van ons leven. We verkennen de alchemie, de magie van het land, de wijze oude vrouw en haar archetypische verschijning in tal van culturen, dood, sterven, verhalen, dromen en onze liefde voor en interactie met Moeder Aarde en haar bewoners.

Visie

Al tijdens mijn studie was ik geïnteresseerd in wat het voor mensen betekent om ziek of gezond te zijn. Ik leerde dat het bij ziekte niet alleen gaat om symptomen of behandeling, maar ook om de manier waarop we met uitdagingen kunnen omgaan, en welke verhalen we onszelf en anderen hierover vertellen.

Hoe blijf je aan het stuur, ook al gebeuren er dingen die je leven veranderen. Mooie, minder mooie of soms ronduit vreselijke dingen.
Wat maakt dat sommige mensen ten onder gaan in wat hen overkomt, en anderen staande blijven of er zelfs sterker door worden.

Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat aandacht en authenticiteit daarbij essentieel zijn. En dat je die kwaliteiten kunt trainen.

Missie

Dus wat is er dan mooier om met elkaar bezig te zijn met het ontwikkelen daarvan?!

Aandacht, stil durven luisteren, durven ervaren, en ons verbinden met de levende wereld om ons heen: dat zijn voor mij manieren waarop we een authentiek leven kunnen laten groeien. Ik heb dat zelf ervaren, volop gezien bij anderen, en wil die ervaringen graag delen.
Aandachtig leven kan iedereen nieuwe perspectieven geven voor de wijze waarop we omgaan met alle prachtige en moeilijke aspecten van ons bestaan.
Het geeft ons de mogelijkheid onze eigenheid te behouden te midden van anderen en in verbinding te zijn met de ziel van de wereld.

Op deze prachtige planeet leven betekent dat we ons verhaal weven te midden van de verhalen van anderen. Het is mijn overtuiging dat we daarmee de wereld creëren zoals die is. Ik streef er naar deel uit te maken van een manier van creëren die de aarde eert, respecteert en liefheeft. Me te laten inspireren door huidige en vroegere wijsheid door middel van verhalen en mythen. En daardoor een klein beetje bij te dragen aan een toekomst waarin vrouwelijke wijsheid, ecologische veiligheid en authentieke ruimte niet langer urgente behoeften zijn maar vanzelfsprekende aanwezigheid.

Hagitude

Op 1 oktober 2022 start Hagitude, een engelstalig, internationaal, jaarlang programma van Sharon Blackie. Zij heeft mij gevraagd onderdeel te zijn van een prachtig team van 6 vrouwen die het programma vormgeven.

Dr. Sharon Blackie is een bekroonde schrijver, psycholoog en mytholoog.
Haar veelgeprezen boeken, cursussen, lezingen en workshops zijn gericht op de ontwikkeling van de mythische verbeelding en op de relevantie van mythen, sprookjes en volkstradities voor de persoonlijke, culturele en milieu gerelateerde problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Haar nieuwste boek, "Hagitude: Reclaiming the Second Half of Life", richt zich op vrouwen in de 2e helft van hun leven. Vrijwel gelijktijdig met de publicatie start een lidmaatschapsprogramma van een jaar om met elkaar de wijsheid van deze levensfase te ontdekken en een plaats te geven in ons eigen leven.

Sharon: "De menopauze is een tijd tussen verhalen, wanneer het oude verhaal vervaagt en een nieuw verhaal wacht om te ontstaan: de ultieme openbaring van wie we werkelijk zijn en altijd bedoeld waren te zijn. Het is een liminale tijd, waarin we op de rand van de diepgaande transformatie zweven die uiteindelijk leidt tot ouder worden, en nadenken over het werk van het verkrijgen van nieuwe perspectieven op ons leven, van het uitdagen en ontwikkelen van onze geloofssystemen, van het verkennen van onze roeping, van het ontdekken van betekenis, en zo uiteindelijk genezing te vinden voor een levenslange ophoping van kwetsbaarheid".
"Our old women are the dark heart of the forest, the stone womb of the mountain, immanent in the living land itself. They’re elemental beings: storm-hags, fire-keepers, grandmothers of the sea.

They show us how to live when everything we thought mattered to us has been stripped away; they teach us how to stay rooted in the face of inevitable death. They teach us how to stand firm in the face of all the culture’s bullshit, and laugh."


Meer hierover kun je vinden op Hagitude