Doen

Onze maatschappij is gericht op Doen. We willen iets worden, of hebben, of kunnen. Dat is mooi, want daardoor kunnen we dingen veranderen en verbeteren.

Maar wanneer dit "doen" een onbewuste gewoonte wordt, wanneer we steeds bezig zijn met veranderen, niets meer kunnen laten zoals het is, dan creëren we steeds meer onrust. Dat geldt voor elk van ons persoonlijk en voor ons als bewoners van deze aarde. We weten en zien allemaal hoe dat kan leiden tot stress, uitputting en ziekte. Van onszelf en van de wereld om ons heen.
Zijn

Door het oefenen met aandachtig zijn kun je ontdekken dat je een keus hebt. Dat je af en toe kunt stoppen met Doen, en beginnen met Zijn.
Nu.
Op elk moment.
Op dit moment.

"Zijn" betekent bij mindfulness: het huidige moment opmerken zoals het is, of het nou leuk is of niet leuk. Er even niets aan willen verspijkeren, er niet aan hoeven ontsnappen, er niet krampachtig aan vasthouden. Alleen maar ervaren.
Zijn waar je bent dus, zoals je bent.
Human Being in plaats van Human Doing.
Het helpt ons om in balans te zijn, en van daaruit nieuwe keuzes te maken. Misschien wel keuzes die meer authentiek zijn, in elk geval keuzes die meer bewust zijn en minder het gevolg van jarenlange automatisch op-poppende gewoontes.